Mjöd är i princip ett honungsvin!

När man tittar efter recept på mjöd verkar det kunna bryggas av nästan vad som helst som honungsextrakt, farinsocker, citron, russin, jäststop, klarningsmedel osv...

Ingen av dessa ingredienser hör hemma i ett riktigt vikingatida mjöd!

Det är svårt att hitta riktigt mjöd i butik så det är bäst att göra det själv.
För att brygga mjöd med historisk bakgrund behöver du följande:

Jäskar
25-30 liter.

Vatten
Ca 17 liter riktigt gott vatten, helst från en källa, aldrig direkt från klorerad kran. Har du endast tillgång till klorerat vatten så låt det stå några dagar eller koka det så försvinner allt klor. Klor i vattnet är gift för din jästkultur.

Honung
För att mjödet skall ha en hälsosam effekt skall honungen komma från ditt närområde, från din lokala biodlare. 70 % av ditt immunförsvar byggs upp av din mage genom det du äter och dricker. Honungens alla viktiga spårämnen, mineraler och pollen låter din mage känna igen den natur som den lever i. Lokal honung är troligen bra mot både snuva och och kan fungera som vaccin mot allergier.

Importerad honung, blandhonung och falsk honung där bina matats med sockerlag istället för att själva söka nektar har givetvis liten eller ingen nytta alls för ditt immunförsvar.

Olika honung från samma biodlare
Eftersom bina hämtar nektar under hela säsongen får honungen olika smak beroende på vilka blommor som blommar för tillfället. Smaka och lukta på honungen som en vinkännare och avgör om det kan bli ett gott mjöd.

Fråga biodlaren om han har någon honung kvar från vår, sommar och höst att jämföra med. Smaker och dofter är mycket olika och helt avgörande för hur ditt mjöd kommer att smaka (om det är utan kryddor och frukt).

Det här kan vara lite överkurs men på sikt gör det att mjöd blir en stark konkurrent till fina viners utprovningar, ålder och växtplatser. Ju mörkare din honung är ju mer pollen och smak har den.

Jäst
Du kan försöka att vildjäsa din egen jästkultur, det är riskabelt och misslyckas ofta.
Blanda en honungslag på 1 del honung och 5 delar vatten, sätt ut i naturen utan lock i några dagar, ta in låt jäsa och provsmaka. Är det drickbart har du tur och ökar på volymen till fullt, är det inte drickbart så häll i komposten och gör om.

Under hösten finns det mest jästsporer i luften.
Den gång vildjäsningen går bra behåller du jästkulturen på ett svalt ställe, matar den då och då med lite honung tills det är dags att brygga igen.

Ett säkrare sätt är att odla upp en mjödjästkultur är att köpa vinjäst.
Den kanske inte jäser lika bra första gången men anpassar sig med tiden och kan blir en ypperlig mjödjästkultur efter 4-5 bryggningar.

Bäst är att få lite jästkultur av någon som redan brygger mjöd.

Frukt & bär i mjödet
Några klyftor med syrliga frukter och bär kan sätta fart på en "trög" jäsning, syran sänker ph värdet och jäsningen blir effektivare. Bästa ph värdet är runt 4,5 - 5.

Frukt och bär sätter givetvis smak på mjödet. Äpple och fläder har säkra smaker som gifter sig med mjödet men det finns många fler, prova dig fram och hitta din favorit.

Är honungen inte den godaste så kan frukt och bär vara perfekt.
Dela äpplen, mosa bär och lägg i när jäsningen redan har börjat. När mjödet tappas upp i lufttäta kärl silas de smaklösa fruktkropparna bort.

Frukt och bär kan innehålla andra jästsporer än de du vill ha, det kan få din fina jästkultur att mutera. Värm din frukt och bär mos till 80 grader under 10 minuter så dör dessa. Låt svalna före du blandar i detta i din lag.

Örter:
Du kan krydda ditt mjöd med samma örter som till brännvin.
Risken är dock stor att du kryddar sönder det goda mjödet så var försiktig. Örter kan också ge mjödruset olika egenskaper, pors och skvattram i mjödet ger förutom smak även behaglig beska och ser till att du inte somnar i onödan, humle ger också beska men du blir trött.

Den godaste mjödet jag har druckit var frisk av lingon, röd och iskall en het sommardag i juli. Hittar du rätt bland frukt och örter så kan du få ditt alldeles speciella mjöd, unikt bara för att just du vet exakt hur det ska bryggas och kryddas eftersom du kom ihåg att föra anteckningar in i minsta detalj :-)

OBS!
Mjöd är gott med bara fin honung som krydda.
Många brygder har blivit sönderkryddade helt i onödan.

Gör så här
Blanda 3,5 kg honung med dina 17 liter vatten i ett jäskar.
Det underlättar om du försiktigt värmer honungen till 30 grader, EJ VARMARE eftersom du då kan förstöra det nyttiga i honungen. Blanda sedan med vatten och låt lagen få rumstemperatur (ca 23 grader), blanda i jästkulturen under omröring, sätt på lock och vänta.

Om du ska tillsätta frukt och örter i din mjöd så vänta tills jäsningen har kommit i gång ordentligt. Risk finns annars att fel jästsporer tar överhand och din jästkultur och mjöd förstörs. Örter kräver andra förberedelser beroende på sort. Se i örtaböcker och om brännvinskryddning.

När du satt på locket i på ditt jäskar är det bara att vänta.
Du kan röra om någon gång i brygden för att pigga upp jästkulturen men se till att hålla alla redskap mycket rena och öppna locket kortast möjliga tid så inte främmande jästsporer kommer ner i brygden och muterar den. Skaka aldrig jäskaret eftersom det har bildats kolsyra under jäsningen som resulterar i en mindre explosion.
Mjöd jäser långsamt - ha tålamod.

Sedan så här
Efter 3-8 veckor slutar brygden att jäsa. Den har då en alkoholhalt på ca 4-5 %.
Vill du ha starkare mjöd fyller du på med ytterligare 3 kg honung och jäser vidare.
När du är nöjd med ditt mjöd och det har slutat jäsa så ställer du det svalt i 5 till 10 dagar, jäsningen avstannar och bottensatsen lägger sig till ro på kärlets botten.

Efter nedkylning och vila tappar du upp mjödet i lämpliga lufttäta kärl.
Låt mjödet mogna i 3-4 veckor, drick, skalda och njut.

Tänk på att mjöd är lömsk av sin natur, den är starkare än den smakar.

Lagra mjödet
Under de första 3 månaderna är din mjöd lite grumlig, väldigt nyttig och hälsosam eftersom det är ett koncentrat av honung, källvatten och alkohol. Mjöd som är lite starkare går att lagra i lufttäta kärl, lagrat mjöd i jordkällare lär vara bäst efter 5 år.

Ett lagrat mjöd blir klarare, får annorlunda karaktär och den sista kvarvarande jästsmaken försvinner helt. Lagrad mjöd är inte lika nyttig som färsk mjöd och kan i bland bli lite väl torr i smaken.

Stoppa jäsningen
För att spara eller lagra mjöd med viss sötma måste du avbryta jäsningen.
Kemiska versioner av jäststop får mig att rysa.... men det finns ett enkelt och naturligt alternativ.

Både jästen och honungen är känsliga för värme. Jästen dör vid 40-50 grader och honungen förstörs vid ca 70-80 grader. För att stoppa jäsningen värmer du ditt mjöd till 40-50 grader och låter det stå i 10 minuter, nu har du stoppat jäsningen men klarat honungen.

Att brygga mera mjöd
Ta någon liter av ditt senaste mjöd och blanda i nästa honungslag så är du igång direkt.
Vill du spara din mjödjäst till ett senare tillfälle så kan du hålla din kultur på sparlåga i ett tättslutande kärl i ett svalt utrymme, kylen eller jordkällaren. Mata din jästkultur med lite honung var tredje månad så håller dom sig pigga och friska.

Du kan med fördel ge bort delar av mjödjästen till dina vänner, det är en garanti för att du kan få tillbaka din jästkultur om något skulle gå fel.

Lycka till !

/ Kalle Runristare


PS: Om tillräckligt många brygger eget mjöd kan vi ha
provsmakning varje år här på Adelsö, rätt miljö finns
redan och ett värdigt vandringspris kan väl ordnas.

Tänk dig att kunna vinna ett prakthorn med silverbeslag
för ett år med alla vinnarnas namn ristade med runor...
- Det låter väl bra?

 

Övriga webbsidor
Hem  |  Blogg/Nytt  |  Mitt Galleri  |  Guide för Birka & Hovgården
Runstensskolan |  Gamla Runstenar  |  Arkeologi  |  Mjödrecept
www.hovgarden.se  |  www.runstensparken.se  Facebook
Kontakt

Uppdaterad 15 mars, 2022 av Kalle Runristare, All rights reserved ©